Oktoberfest

Oktoberfest ir svētki, par kuriem ir dzirdējuši visi. Tā ir vācu tradīcija, kas saistīta ar lielu alus patēriņu. Bavārijas Oktoberfest sākas septembrī – konkrētāk, septembra trešajā sestdienā. Un šie svētki ilgst 16 dienas – divas nedēļas svinēšanas un alus dzeršanas. Pirmo reizi Oktoberfest notika Minhenē 1810. gadā. Laika gaitā ir bijušas dažādas tradīcijas un dažādi jaunievedumi šajos svētkos, taču kopš 1950. gada svētkus atklāj ar 12 zalvju izšaušanu un plkst. 12:00 Minhenes mērs izsit tapu pirmajai alus mucai. Katru gadu Oktoberfest apmeklē aptuveni 6 miljoni cilvēku – diezgan iespaidīgs cipars. Taču izdzertā alus daudzums ir vēl iespaidīgāks – tiek izdzerts aptuveni 7 miljoni litri alus. Protams, uz šiem svētkiem dodas tie, kuriem alus garšo, tāpēc arī šis alus patēriņš ir tik liels. Tie ir īsti svētki alus ražotājiem. Pie alus ir nepieciešams arī šo to uzkost un Vācijā tipiskā uzkoda ir desiņas. Oktoberfest laikā tiek apēstas ap 1,5 miljoni desiņu. Visa šī lielā patēriņa dēļ Oktoberfest pat ir iekļuvis Ginesa rekordu grāmatā. Taču šajos svētkos nav tikai alus un desiņas, var baudīt arī vācu vīnus, mieloties ar asinsdesām ar ābolu biezeni, cūkas stilbiem un lielo svētu kliņģeri – daudziem citiem vācu kulinārijas labumiem. Oktoberfest rīkotāji piedāvā arī dažādas interesantas atrakcijas (ne tikai alus dzeršanu un ēšanu). Ir iespēja izmēģināt vairākas vēsturiskas atrakcijas, piemēram, vizināties karuselī “Krinolīns” un klausīties tā pūšamo instrumentu kapelu, apskatīt mājlopu izstādi zooloģiskajā dārzā, griezties panorāmas ratā, izmēģināt roku senajā bavāriešu šautuvē, vērot blusu cirku un Šihtlu mākslinieku ģimenes burvju teātra “Zaubertheater” burvju trikus un leļļu teātra izrādes vai arī šūpoties raganu šūpolēs. Diezgan liela izklaižu daudzveidība, ko ikviens var izmēģināt. Pēc pāris alus kausiem gan jau ikvienam gribēsies izbraukt karuselī vai apskatīt kādu jautru izrādi. Protams, iepriekš minētās izklaides iespējas Oktoberfest laikā tiek piedāvātas jau vairākus gadus – daļa no tiem ir tāda kā vēsturiska tradīcija, tāpēc mūsdienās kāda no šīm atrakcijām var šķist nedaudz dīvaina. Taču katru gadu svētku rīkotāji cenšas izdomāt arī kādas jaunas izklaides iespējas – jaunas atrakcijas, jaunus šovus un priekšnesumus. Tie katru gadu var mainīties, taču tas tieši cilvēkiem liek atgriezties, jo katru gadu būs kaut kas jauns un vēl nepamēģināts. Protams, oriģinālie svētki vienmēr notiek Mihnenē, taču arī citās pilsētās tiek organizēti līdzīga tipa svētki, jo aluz mīļotāju pasaulē ir daudz, bet ne visiem ir tāda iespēja kā nokļūt Minhenē. Kaut gan īstenam alus cienītājam būtu vismaz reizi dzīvē jāaizbrauc tieši uz Oktoberfest Minhenē – tas tomēr ir autentisks pasākums. Svētku laikā var redzēt tradicionālos bavāriešu tērpus – gan sievietēm, gan vīriešiem. Notiek arī tērpu parāde. Daudziem šie tērpi ir mājās, taču daudzi speciāli šim pasākumam tērpus šuj vai iznomā. Ar īsto tērpu būs daudz labāka sajūta – katru dienu tomēr ko tādu nedara. Oktoberfest laikā tiek uzceltas vairākas teltis, kurās ir garie galdi, pie kuriem var sēdēt un dzert alu. Vienmēr ir interesanti vērot, kā bavāriešu meitenes nēsā apkārt lielās paplātes ar milzīgajiem alus kausiem kuri ir pilni – šīs paplātes ir diezgan smagas un šī prasme ir ļoti īpaša – ne katrs to spētu paveikt. Protams, pasākuma laikā tiek nodrošināta arī apsardze, jo pārmērīgi baudot svētkus cilvēki mēdz pārāk iekarst.

Neparastas alus šķirnes

Kā jau daudziem produktiem, arī alum ir izveidotas dažādas dīvainas un neparastas šķirnes. Pasaule jau nebūtu tāda kāda tā ir, ja viss būtu tikai tāds kā standartā. Kāpēc gan, lai nebūtu arī kāds neparasts alus? Pasaulē stiprākais ir Snake Venom alus. Tā alkohola stiprums ir 70% – tas ir daudz stiprāks nekā daudzi stiprie alkoholiskie dzērieni. Iespējams arī tāpēc tam ir tāds nosaukums. Uz pudelītes ir brīdinājums, ka nav ieteicams to dzert lielos daudzumos, taču to arī pārdod tikai maza izmēra pudelītēs – tā ir aptuveni viena glāze. Vēl viens diezgan spēcīgs (ap 50%) alus ir ar nosaukumu The End Of History. Tas ir neparasts ar vairākām lietām, ne tikai tā grādiem. Pirmkārt, tika saražotas tikai 12 pudeles šī dzēriena. Otrkārt, pudeles veidoja ar taksedermista palīdzību, jo katra pudele tika ievietota vāveres vai zebiekstes ķermenī. Un trešā neparastā lieta – pudeles cena. Viena pudele maksāja 765$. Kaut gan vislielākais jautājums paliek neatbildēts – kurš gan ko tādu vispār gribētu pirkt? Iztērēt tik lielu naudu par alu, kura pudele atrodas beigtā dzīvniekā. Tas ir visnotaļ dīvains dzēriens un bagāta izdoma tam, kurš to īstenoja. Tad ir arī alus, kurš ražots ar neparastu paņēmienu. Alus darītājs Džons Meiers gribēja padarīt alus raugu īpašāku un neparastāku, tāpēc izdomāja to raudzēt savā bārdā. Jā, ir alus, kuru tā arī sauc – Beard Beer. Tas ir gana populārs, jo ir saražotas jau vairāk kā 20 000 šāda dzēriena pudeļu. Arī japāņi, protams, izceļas ar kādu neparastu alu – Sapporo Space Barley. Šis alus ir neparasts ar to, ka mieži, no kuriem alus tiek gatavots, ir audzēti starptautiskajā kosmosa stacijā. Būtībā sanāk dzert alu, kas nav no šīs planētas. Arī cena nav pārāk liela – 6 pudeļu iepakojums maksā 100$. Šādu alu noteikti gribētos nogaršot, vienīgi cik ļoti var ticēt, ka tie mieži patiešām ir no kosmosa stacijas? Sākumā droši vien jā, bet vai tā ir joprojām? Bet cena nav tik liela, lai tāpat šo alu nepamēģinātu. Sankt Gallen ir alus, kas gatavots no kaut kā daudz neparastāka nekā cilvēka bārda. Tas ir veidots no kafijas pupiņām, kuras iepriekš ir apēdis zilonis un tad tās izvadījis. Tas izklausās līdzīgi kā ar pasaules dārgāko un smalkāko kafiju, kuru tāpat pārstrādā civetkaķi. Grūti gan iedomāties kā varētu garšot alus, kas ražots no kafijas pupiņām. Iespējams, ka daudz rūgtāks nekā parasti. Taizemē tiek ražots alus ar Hello Kitty simpoliku. Tas gan ir vājš alus (ap 2%), taču šis zīmols Āzijā ir populārs, tāpat arī šis alus. Amerikāņi ir izdomājuši arī veidu kā ēdienu pārvērst alū. Piemēram, pica margarita ir nopērkama arī kā alus. Taču Voodoo Doughnut Chocolate Peanut Butter Banana Ale ir alus, kurā ir apvienots ļoti daudz kas – alus, šokolāde, zemesriekstu sviests, banānu virtuļi. Šo alu pārdod lielā rozā pudelē. Savukārt Coconut Curry Hefeweizen ir alus, kura sastāvā ir gan karijs, gan kokosrieksti. Pasaulē pavisam ir tikai 2 ali, kuru sastāvā ir karijs, taču kokosriekstus varam sastapt vēl retāk. Šajā alū ir arī banāns, kas pastiprina gan karija, gan kokosrieksta garšu. Šis izklausās pēc salda un patīkama alus, nevis iepriekš minētais, kurš noteikti ir pārspīlēti salds.

Mīti par alu

Par alu, kā jau par daudz citām lietām, ir dažādi mīti. Lielākā daļa no tiem nav patiesi, kaut arī daudzi cilvēki joprojām tiem tic un uzskata tos par pareiziem. Viens no populārākajiem mītiem ir tas, ka tiem, kuri bieži dzer alu, izaugs alus vēders. Mēs pat šos vēderus (parasti vīriešiem) tā arī saucam – par alus vēderiem. Alus, protams, nesatur taukus, taču daudzi uzskata, ka alus ir barojošs. Varbūt šāds uzskats ir tāpēc, ka alu veido no graudaugiem, turklāt to raudzē. Līdzīgā veidā gatavo arī maizi, un, piemēram, baltmaize nav pārāk veselīga, turklāt to ēdot patiešām var uzbaroties. Taču ar alu tā vis nav. Alū patiesībā ir pat mazāk kaloriju nekā vīnā, pienā vai sulā. Īstenībā nedaudz taisnības šajā visā ir (jo mīti jau nerodas no nekā). Taču problēma ir nevis pašā alū, bet gan uzkodās. Protams, pie alus vienmēr ir kaut kādas uzkodas – čipsi, riekstiņi, žāvētas zivis vai cūkas ādas, ķiploku grauzdiņi utt. Tieši šīs uzkodas ir diezgan barojošas un no tām arī pieaug svars. Alus it kā piedalās procesā, taču tas nav galvenais vaininieks. Protams, visiem zināms, ka dzerot alu būs bieži jāapmeklē arī tualete. Tas ir tāpēc, ka alus satur diezgan daudz ūdens, taču kopumā tas ir labi, jo organisms tā kā pats attīrās. Alus pat ir veselīgs, jo ir gan alus diēta, gan alus attīrīšanās kūre – jāiedzer litrs alus un jāsēž karstā vannā, tad visi kaitīgie sāļi, kas sakrājušies organismā iznāks ārā. Protams, ar šādām procedūrām gan labāk pārāk neaizrauties. Par alu bieži vien cilvēki arī strīdās – vai labāks ir tumšais alus, vai gaišais. Vai labāks ir alus no stikla pudeles, plastmasas pudeles vai bundžas. Protams, cik cilvēku, tik viedokļu. Principā plastmasas pudele ir vissliktākais iepakojums no visiem trim, jo tādā iepakojumā alus ar laiku var nedaudz mainīt savu krāsu un aromātu skābekļa dēļ, kurš pudelē pamazām iekļūst caur tās sienām. Taču tas gan nenozīmē, ka alus vairs nav dzerams vai ir bojāts. Īsti eksperti gan saka, ka alus ir domāts dzeršanai, nevis glabāšanai, tāpēc neiesaka to ilgi glabāt – pretēji, piemēram, vīniem. Arī tieši saules stari var stipri ietekmēt alus kvalitāti. Cilvēki arī diskutē par to vai alus ir dzēriens vai ēdiens. Jā, patiešām ir veikti pētījumi, kuri it kā pierāda, ka izdzerot vairākas alus pudeles dienā tiek uzņemts nepieciešamais barības vielu daudzums. Šāds pētījums tika veikts Minhenē – vienā no lielākajām alus patērētāju pilsētām, tāpēc šādi pētījuma rezultāti pārāk nepārsteidz. Ir arī radies mīts par to, ka alus ir tāds tipisks vīriešu dzēriens. Iespējams tas saistīts arī ar vēsturiskām tradīcijām, taču arī mūsdienās visbiežāk varam redzēt un dzirdēt, ka alu patērē tieši vīrieši. Turklāt, arī lielākajā daļā alus reklāmu ir tieši vīrieši. Mūsdienās gan arī sieviešu vidū šis dzēriens ir ļoti izplatīts, kaut arī aizvien valda uzskats, ka tas tomēr ir vīriešu dzēriens. Savukārt ASV, vietā, kur viss ir iespējams, kāda grupa īstenu alus draugu ir izveidojuši virtuālu alus draudzi. Viņi arī uzskata, ka Jēzus ūdeni pārvērtis nevis vīnā, bet alū. Lai nu kā tur būtu, alus tomēr ir viens no pieprasītākajiem dzērieniem visā pasaulē.

Interesanti fakti par alu

Alus ir ļoti sens dzēriens, kas ir zināms visā pasaulē. Alus patiesībā ir radies Senajā Ēģiptē, un tas ir noticis aptuveni 4000. gadā pirms mūsu ēras. Tieši Ēģiptē ir atrastas senākās alus brūvēšanas receptes. Agrākos laikos ar alus brūvēšanu pārsvarā nodarbojās sievietes. Viņām tas gan padevās labāk, gan arī dažās valstīs vīriešiem bija aizliegts nodarboties ar alus brūvēšanu. Arī tirgot alu vīrieši nedrīkstēja. Agrākos laikos aldara profesija bija izteikta sieviešu profesija. Taču alu gan vairāk dzer tieši vīrieši. Mūsdienās pats lielākais alus patēriņš uz cilvēku ir Vācijā un Čehijā – šajās valstīs viens iedzīvotājs gadā izdzerot at 130 litriem. Tas ir diezgan daudz. Iznāk, ka mēnesī tie ir nedaudz vairāk kā 10 litri. Vācijā, protams, tiek liels alus daudzums patērēts arī alus svētku – Oktoberfest – laikā, taču Čehijā šis patēriņš ir tik liels tāpēc, ka alus tur maksā ļoti maz. Taču, ja skaita cik katra valsts kopumā patērē alu, tad līderpozīcijās izvirzās Ķīna – tas nepārsteidz, ņemot vērā to, ka tur ir tik daudz iedzīvotāju. Ir pavisam loģiski, ka kopā viņi visi var idzert daudz vairāk nekā Vācijā vai kādā citā valstī arī patērējot mazāk alu uz vienu cilvēku. Kā zināms, alus ir visai vājš dzēriens – alkohola procentu un grādu ziņā. Tāpēc šis dzēriens ir viegls un daudzi to labprāt dzer. Taču ir mēģināts izveidot arī stiprāku alu. Ik pa laikam parādās kāds stiprāks alus veikala plauktos, taču bieži kādā lielā valstī un lielā veikalā – tā nav tāda parasta ikdienas prece. Pagaidām stiprākais alus ir sasniedzis aptuveni 67% alkohola. Ir dzirdēts arī par stiprākiem aliem, taču tie jau tikai vāji atgādina alu – drīzāk tie jau ir stiprie dzērieni ar alus garšu. Nail Brewing’s Antarctic Nail Ale ir pats dārgākais alus pasaulē (vismaz līdz šim). Tas ir tumšais alus, kas brūvēts no Antarktikas ledāju ūdens, tāpēc skaitās kā pasaulē tīrākais alus. Tas ir izlaists nelielā tirāžā – 30 puslitra pudeles. Tās pārdotas gan par 800$, gan par 1800$ par vienu pudeli. Ienākumi par šo alu tiek nodoti labdarībai – vaļu glābšanai. Protams, alus nav iedomājams bez uzkodām. Zinām arī to, ka tieši uzkodas liek nedaudz pieņemties svarā, taču tāpat no tām nespējam atteikties. Ķiploku grauzdiņi, mazssālīts lasis un mazsālītas siļķes fileja ir populārākās uzkodas pie alus tieši Latvijā. Ķiploku grauzdiņi, protams, ir tāda visai ikdienišķa uzkoda, taču zivis jau ir vairāk smalka uzkoda. Ne visi, kuri dzer alu pie tā uzkož lasi. Taču tie lieliski sader kopā. Īstenībā alus sader ar daudz dažādiem ēdieniem (arī alum ir dažādi veidi) – to var piedzert klāt ne tikai sāļiem ēdieniem, bet arī saldiem, piemēram, dažādiem desertiem. Alu varētu šai ziņā salīdzināt ar vīnu. Nefiltrēts alus ir ļoti veselīgs – tas veicina gremošanu, jo tā sastāvā ir daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu. Tāpēc tas ir lielisks dzēriens svētku mielasta laikā – nebūs tik ļoti jāmokās ar pārēšanos, jo alus palīdzēs to visu ātrāk pārstrādāt. Nevajadzētu gan aizrauties un to sākt pārmērīgi dzert, jo tad var rasties tieši pretējs efekts. Visam jāievēro mērs un tad arī paši jutīsimies labi un veseli.