Kā mājās pagatavot alu?

Alus cilvēkiem vienmēr ir radījis lielu interesi, un šis dzēriens ir patiesībā tik vienkāršs, ka to var pagatavot arī mājas apstākļos. Paša gatavots dzēriens noteikti liksies garšīgāks par citiem, ar to varēs palielīties draugiem, turklāt, var pagatavot tādu alu kāds pašam patīk. Lai pagatavotu alu, ir nepieciešamas trīs galvenās alus sastāvdaļas – ūdens, apiņi un iesals. Pēc paša vēlmēm tam var pievienot dažādus augļus, ogas, sulas, garšvielas vai ko citu, lai radītu kādu interesantu piegaršu vai padarītu to īpašu. Protams, ir iespējams atrast daudz dažādas alus gatavošanas receptes gan dažādās grāmatā, gan internetā. Ir jāizvēlas tā recepte, kura visvairāk uzrunā un jāmēģina. Ja rezultāts vai process nepatiks, tad vienmēr var pamēģināt kādu citu recepti. Pašas vienkāršākās receptes var izmantot tad, ja nav nekādu speciālu iekārtu, kā arī, lai process nav pārāk ilgs. Ja ar alus brūvēšanu sāks nopietni aizrauties, tad varēs arī procesu nedaudz sarežģīt vai uzlabot ar, piemēram, kādu brūvēšanas iekārtu. Nav nepieciešama nekāda industriālā iekārta – mūsdienās viegli var iegādāties tādas iekārtas, kuras ir paredzētas alus darīšanai mājas apstākļos. Paštaisīts alus būs arī daudz veselīgāks, jo tam nebūs dažādu nevajadzīgu vielu, kādas mēdz pielikt veikalā nopērkamajiem aliem. Alum patiesībā ir daudz plusu, piemēram, tas nesatur taukus un holesterīnu, tātad no tā nevar pieņemties svarā (no uzkodām pie alus gan). Tas ir relaksējošs dzēriens, kas mazina stresu (kā jau visi alkoholiskie dzērieni). Alus uzlabo asins cirkulāciju un uzlabo miega kvalitāti – arī diezgan raksturīgas alkoholisko dzērienu īpašības. Kad īstā alus gatavošanas recepte ir atrasta un visi nepieciešamie produkti ir sagādāti, var ķerties pie pašas brūvēšanas. Jāatceras arī vairāki būtiski fakti, kas ir jāievēro, lai alus brūvēšana vainagotos ar panākumiem. Visiem  traukiem, kurus lietosiet šim pasākumam, ir obligāti jābūt tīriem un bez jebkādām plaisām. Pirms alu iepildīsiet pudelēs, ir jāpārliecinās, ka rūgšanas process ir beidzies. Ja tad kopējā traukā nav līdz galam beidzies, tad tas nozīmē, ka alus rūgšana turpināsies, kad tas tiks saliets pudelēs. Tas nu noteikti nav vēlams, jo alus zaudēs savu vēlamo garšu, turklāt, pudeles var sasprāgt. Ja alus šķiet tāds, kam jāpievieno cukuru, lai tas būtu nedaudz saldāks – procesa beigas nav tas brīdis, kad to darīt. Ja alum pievienos cukuru, tas atkal sāks vai turpinās rūgšanas procesu, tāpēc, ja gribas saldāku alu, tad ir jātaisa nākamā porcija – šo var atdot kādam, kuram garšo skābāks alus. Ja ir uzsākts nopietns brūvēšanas process un alus tiek turēts mucā ilgu laiku (vairākus mēnešus), tad dažreiz var manīt, ka alum ir nedaudz tāda kā mucas smaka. To ir iespējams neitralizēt ar vairākiem paņēmieniem – mucā jāievieto kviešu vārpas, svaigi cepta miežu maize vai kadiķu novārījums. Tas palīdzēs atbrīvoties no nevēlamās smakas. Daudz esam dzirdējuši arī terminu – dzīvais alus. Principā alu ir iespējams atdzīvināt. Ar veikalā pirkto alu diez vai to darīsim, taču to var izmēģināt ar paštaisīto alu. To izdarīt patiesībā ir ļoti vienkārši – viss, kas ir vajadzīgs ir medus. Medus gandrīz katram ir mājās, tāpēc nebūs jāmeklē retas vai ekskluzīvas sastāvdaļas. Uz 10 litriem alus ir jāpievieno 1,5 kg medus un kārtīgi jāsamaisa – tas radīs dzīvo alu.