Interesanti fakti par alu

Alus ir ļoti sens dzēriens, kas ir zināms visā pasaulē. Alus patiesībā ir radies Senajā Ēģiptē, un tas ir noticis aptuveni 4000. gadā pirms mūsu ēras. Tieši Ēģiptē ir atrastas senākās alus brūvēšanas receptes. Agrākos laikos ar alus brūvēšanu pārsvarā nodarbojās sievietes. Viņām tas gan padevās labāk, gan arī dažās valstīs vīriešiem bija aizliegts nodarboties ar alus brūvēšanu. Arī tirgot alu vīrieši nedrīkstēja. Agrākos laikos aldara profesija bija izteikta sieviešu profesija. Taču alu gan vairāk dzer tieši vīrieši. Mūsdienās pats lielākais alus patēriņš uz cilvēku ir Vācijā un Čehijā – šajās valstīs viens iedzīvotājs gadā izdzerot at 130 litriem. Tas ir diezgan daudz. Iznāk, ka mēnesī tie ir nedaudz vairāk kā 10 litri. Vācijā, protams, tiek liels alus daudzums patērēts arī alus svētku – Oktoberfest – laikā, taču Čehijā šis patēriņš ir tik liels tāpēc, ka alus tur maksā ļoti maz. Taču, ja skaita cik katra valsts kopumā patērē alu, tad līderpozīcijās izvirzās Ķīna – tas nepārsteidz, ņemot vērā to, ka tur ir tik daudz iedzīvotāju. Ir pavisam loģiski, ka kopā viņi visi var idzert daudz vairāk nekā Vācijā vai kādā citā valstī arī patērējot mazāk alu uz vienu cilvēku. Kā zināms, alus ir visai vājš dzēriens – alkohola procentu un grādu ziņā. Tāpēc šis dzēriens ir viegls un daudzi to labprāt dzer. Taču ir mēģināts izveidot arī stiprāku alu. Ik pa laikam parādās kāds stiprāks alus veikala plauktos, taču bieži kādā lielā valstī un lielā veikalā – tā nav tāda parasta ikdienas prece. Pagaidām stiprākais alus ir sasniedzis aptuveni 67% alkohola. Ir dzirdēts arī par stiprākiem aliem, taču tie jau tikai vāji atgādina alu – drīzāk tie jau ir stiprie dzērieni ar alus garšu. Nail Brewing’s Antarctic Nail Ale ir pats dārgākais alus pasaulē (vismaz līdz šim). Tas ir tumšais alus, kas brūvēts no Antarktikas ledāju ūdens, tāpēc skaitās kā pasaulē tīrākais alus. Tas ir izlaists nelielā tirāžā – 30 puslitra pudeles. Tās pārdotas gan par 800$, gan par 1800$ par vienu pudeli. Ienākumi par šo alu tiek nodoti labdarībai – vaļu glābšanai. Protams, alus nav iedomājams bez uzkodām. Zinām arī to, ka tieši uzkodas liek nedaudz pieņemties svarā, taču tāpat no tām nespējam atteikties. Ķiploku grauzdiņi, mazssālīts lasis un mazsālītas siļķes fileja ir populārākās uzkodas pie alus tieši Latvijā. Ķiploku grauzdiņi, protams, ir tāda visai ikdienišķa uzkoda, taču zivis jau ir vairāk smalka uzkoda. Ne visi, kuri dzer alu pie tā uzkož lasi. Taču tie lieliski sader kopā. Īstenībā alus sader ar daudz dažādiem ēdieniem (arī alum ir dažādi veidi) – to var piedzert klāt ne tikai sāļiem ēdieniem, bet arī saldiem, piemēram, dažādiem desertiem. Alu varētu šai ziņā salīdzināt ar vīnu. Nefiltrēts alus ir ļoti veselīgs – tas veicina gremošanu, jo tā sastāvā ir daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu. Tāpēc tas ir lielisks dzēriens svētku mielasta laikā – nebūs tik ļoti jāmokās ar pārēšanos, jo alus palīdzēs to visu ātrāk pārstrādāt. Nevajadzētu gan aizrauties un to sākt pārmērīgi dzert, jo tad var rasties tieši pretējs efekts. Visam jāievēro mērs un tad arī paši jutīsimies labi un veseli.