Alus veidi

Alus – tas ir dzēriens, ko pazīst visi. Un arī alum ir vairāki veidi. Principā alu gatavo no iesala, kam pievienoti apiņi. Būtībā alu var gatavot no dažādām izejvielām, piemēram, kviešiem, rīsiem, kukurūzas, miežiem un citiem augiem. Mieži ir pats izplatītākā izejviela, no kuras tiek gatavots alus. Alus brūvēšanas tradīcijas ir attīstījušās jau vairākus gadsimtus. Alus patiesībā ir diezgan sens dzēriens, kuru dzer jau gadsimtiem ilgi. Tā pagatavošana ir pietiekami vienkārša, kā arī ar sastāvdaļām var variēt, lai pagatavotu tādu kā patīk vai arī no tām sastāvdaļām, kuras tev ir. Alus pagatavošanai nav nepieciešamas smalkas un dārgas izejvielas vai speciālas iekārtas. Protams, mūsdienās alu gatavo rūpnīcās speciālās iekārtās, taču senči to darīja savādāk. Ar iekārtu palīdzību, protams, var saražot vairāk alu, turklāt tas notiek daudz ātrāk. Ja gatavo alu tikai savām vajadzībām, tad tas ir nedaudz savādāk. Gaišais alus ir viegls un maigs, tāpēc tas lieliski veldzē slāpes karstā vasaras dienā. Vasara, protams, Latvijā ir alus sezona, jo tieši ar alu var vislabāk veldzēt slāpes. Gaišais alus labi sader ar sāļiem un asiem ēdieniem – lielisks tieši Jāņos pie šašlika vai ugunskurā ceptām desiņām. Daudziem gan šķiet, ka gaišais alus nav īsts alus jeb to sauc arī par alu sievietēm. Taču tumšais alus nu ir tas īstais alus. To parasti gatavo no iesala, tāpēc arī tas ir spēcīgāks par gaišo alu.

Arī šis alus lieliski sader ar dažādiem ēdieniem, it īpaši ar trekniem vai grillētiem ēdieniem – atkal jau ideāls dzēriens uz Jāņu galda. Porteris ir īpaši tumšs alus, kas tiek nogatavināts ilgāk nekā parastais alus. To var nogatavināt vairākas nedēļas, mēnešus vai pat gadu. Šis alus veids ir radies Londonā 17.gs. beigās. Ir uzskats, ka, jo ilgāk gatavināts, jo labāks tas ir. Medalus ir ļoti populāra alus šķirne, pat viena no populārākajām Latvijā. Medalus parasti garšo sievietēm, jo tas ir salds, nevis tik rūgts kā standarta tumšais alus. Īsti vīri, protams, neatzīst medalu par īstu alu, taču patiesībā tas ir ļoti garšīgs. Jo, lai cik populārs dzēriens alus nebūtu, tas negaršo pilnīgi visiem. Ja alus negaršo, bet, piemēram, Jāņos tomēr gribas iedzert kaut kādu alu, tad medalus būs lieliska izvēle. Medalum ir diezgan izteikta karameles smarža un garša. Tā kā šis ir salds alus, tas labi saderēs kopā ar augļiem vai dažādiem desertiem. Jāņos pie šašlika tas varbūt nebūs tā labākā izvēle. Kviešu alus ir ar zemāku alkohola līmeni kā citi ali, turklāt, tas ir ļoti atspirdzinošs. Tas ir nedaudz līdzīgs gaišajam alum, un būs ideāls slāpju veldzētājs karstās vasaras dienās. Arī tad, ja Latvijas vasarā nebūs tik karstas dienas, tad ar kviešu alu var veldzēt slāpes arī atvaļinājumā kādā siltā dienvidu zemē. Kviešu alus garša ir bagātīgāka, salīdzinot ar gaišo alu, tāpēc tas ļoti labi derēs pie maigiem ēdieniem. Nedaudz neparasts, bet tomēr, ir rīsu alus. Latvijā ko tādu būs grūti sastapt, taču šis alus ir ļoti populārs Āzijā, it īpaši Ķīnā. Pēc garšas šis alus ir nedaudz līdzīgs sakē – japāņu rīsu šņabim. Droši vien tāpēc, ka abi šie dzērieni ir gatavoti no rīsiem. Šāds alus ir ideāls tieši Āzijas virtuvei.