Uz augšu

Par alus darītavu

Kas un kā ‘BierHaus’ brūvē alu?  

Iepazīstieties, šis ir Gordons Van Hautens. Viņš ir mūsu aldaris.

“Kādreiz es mācījos un strādāju par arhitektu. Reiz pie manis atnāca draugs, pasniedza alus pudeli bez etiķetes un teica: “Pagaršo, es pats to izbrūvēju!” Šis bija lūzuma brīdis manā dzīvē. Kopš tā laika ir pagājuši 15 gadi.Es mācījos Vācijā, brūvēju alu vispirms ASV, bet šobrīd brūvēju alu Latvijā. Kāpēc es ar to nodarbojos? Es gribu cilvēkus iepazīstināt ar visu garšas daudzveidību un sajūtām, kuras var dāvāt īstu meistaru brūvēts alus. Atnāciet uz ‘BierHaus’ un novērtējiet paši…”

Šādi izskatās alus brūvēšanas process

1 2 3 4 5 6 7 8 9

1. Muca iesala drupināšanai

Sasmalcināto iesalu pievieno ūdenim, tā rada logjam. Dažādu cukuru iegūst dažādās temperatūrās. Katra recepte ir īpašs temperatūras režīms, lai radīt īpašu alu cukura profilu.

2. Muca filtrēšanai

Saldo misu filtrē, neizmantojot saspiesto iesalu. Iesalas mizas nodrošina dabisku filtra materiālu. Pirmais misas pārrēķināts uz graudu slāņa uzstāda filtru. Ja daudzums ir skaidrs, misa tiek padota tālāk varīšanas katlā.

3. Vārīšanas katls

Tur misas vāra ar apiņiem. Apiņi ir alus garšviela. Pievienojot apiņus dažādos laikos līdz vārīšanās temperatūrai mainīt garšu viņi ieguldījumu. Pievienojot vārīšanas procesā sākumā dos alus rūgtumu, un? ja pievienots pēdējā brīdī dos vairāk garšas un mazāk rūgtuma.

4. Nogulšņu noņemšana (Whirlpool)

Pēc vārīšanas, misa tiek atsūknēta leņķī, lai izveidotu virpuļa efektu. Tas izraisa to, ka apiņi un proteīns tiek koncentrēts centrā, ar tīro misu pie ārējās malas.

5. Siltummaiņa

Pēc atpūtas whirlpool, misas atdzēš līdz fermentācijas temperatūrai un raugu pievieno kopā ar fermentācijas sākumu.

6. Fermentācija

Tas ir brīdis, kad raugs absorbē cukuru misas, šajā posmā iegūst alu. Tas var ilgt no 7-18 dienām, lai pabeigt šo procesu, atkarībā no alus raugu veida un stipruma .

7. Alus filtrēšanas muca

Pēc fermentācijas, alus tiek atdalīts no rauga, un tiek regulēts karbonātu līmenis. Tagad alus ir gatavs pildīšanai pudelēs.

8. Atdzesēšana

Šī muca tiek izmantota, lai uzglabātu atdzesēto ūdeni, ko izmanto, lai fermentācijas notiek pareizā temperatūrā.

9. Attirīšanas sūkņis

Pēc katras lietošanas reizes, mucas tiek tīrītas. Šis sūknis tiek izmantots, lai uzglabātu tīrīšanas ķimikālijas un pārstrādāt tos katrā muca. Tīras mucas = garšīgs alus.

Mūsu pašbrūvēto alus šķirnes, kuras mēs brūvējam pastāvīgi

Lāča ķepa

Gaišais eils
Klasiska angļu recepte, kurai jau ir vairāk nekā 300 gadu. Šķirnes nosaukums ir radies no īpašās iesala šķirnes, kas tiek izmantota tā brūvēšanā.

Aromāts
Skaidri uztverama citrusaugļu piegarša – tas ir Amerikas apiņu un liela daudzuma gaiša un kristāldzidra iesala izsmalcinātas kombinācijas rezultāts.

Ar ko kopā labāk degustēt
‘Pale Ale’ parasti pasniedz ar ēdieniem no foreles, cūkgaļas ēdieniem vai zupu.

Dzintara stars

Pilzenes
‘Pilsner’ – pati populārākā alus šķirne pasaulē, kas radusies tradīciju apvienošanas rezultātā. Pirmo reizi šis alus tika izbrūvēts Čehijas pilsētā Pilzenē, to izbrūvēja vācu aldaris, izmantojot angļu tehnoloģijas un Čehijas vietējos apiņus.

Aromāts
Tam ir svaigs iesala aromāts ar tīru un sausu pēcgaršu. Turklāt līdz pašām beigām garšā saglabājas viegls rūgtumiņš.

Ar ko kopā labāk degustēt
Pilzenes alus labi sader kopā ar daudziem ēdieniem, bet it īpaši ar mīkstajiem sieriem, vistas gaļu, suši un āboliem.

Pērkons

Saison 
‘Saison’ - alus, kas pie mums ir atnācis no Dienvidbeļģijas un Ziemeļfrancijas saimniecībām.

Aromāts
Šo unikālo, nedaudz aso garšu ir grūti sajaukt ar ko citu. Šāds garšas efekts tiek sasniegts, pateicoties īpašajam ieraugam.

Ar ko kopā labāk degustēt
‘Saison’ garša lieliski sader ar viegliem ēdieniem: salātiem, sendvičiem u.tml.

Briežu krogs

Indijas gaišais eils
Vēl viens angļu tradicionālās receptes variants.

Aromāts
Kompozīcijas centrā – amerikāņu citrusu apiņi. Augstais tīrā rūgtuma līmenis ir sabalansēts ar saldo iesalu.

Ar ko kopā labāk degustēt
Sader ar sieriem, asām desiņām un burkānu pīrāgu.

Riekstkodis

Brūnais eils
Aromāts
Garšu veido grauzdēts angļu karamelizēts iesals, ko kompensē samērā augsts apiņu līmenis.

Ar ko kopā labāk degustēt
Šis alus lielisko sader ar visiem gaļas ēdieniem, kā arī salātiem vai desertiem, kuros ir rieksti.

Saullēkts

Kviešu alus
Šīs receptes pamatā ir 50% miežu un 50% Pilzenes iesala. Šāds salikums dod ļoti maigu dzēriena garšas buķeti un tekstūru. Gatavojot šo ideālo atspirdzinošo dzērienu vasarai, mēs izmantojam beļģu ieraugu ar šķipsniņu koriandra.

Aromāts
Viegls un satriecošs. Ieraugs un garšaugu kompozīcija piedod izsmalcinātu augļu piegaršu.

Ar ko kopā labāk degustēt
Lieliski var dzert kā pašu par sevi, tā arī kopā ar salātiem vai zivīm.

Rudzu slazds

Rudzu dzintara eils
Aromāts
Rudzi šim alum piedod patīkamu asumiņu, bet apiņi piedod interesantu aprikožu piegaršu vai spilgtu augļu aromātu.

Ar ko kopā labāk degustēt
Lieliski sader ar medījumu, Rubenes sviestmaizi vai maizes pudiņu.

Āliņģis

Stauts
Aromāts
Ļoti piesātināts un sasildošs, ar spēcīgu augļu garšu, kas nāk no apiņiem.

Ar ko kopā labāk degustēt
Saderēs ar rupjām gaļas šķirnēm un... samērā labi sader ar šokolādi.

Rezervēšana

Sazinieties ar mums

Kur atrast

Lāčplēša iela 12
Centra rajons, Rīga, LV-1010

Darba laiks

P. - Pk.: 12:00-23:00
​Se. - Sv.: 12:00-23:00

Kontakti

Phone:(+371) 26-68-68-28 
Email:info@bierhaus.lv

Sekojiet līdzi